Lussebullar

2011-11-25 17:00:39 / 1 kommentarer ..


Nu är det verkligen juletid!
Hade bestämt med mamma att börja julpynta idag och baka mina efterlängtade små saffranskusar, inte mindre sugen blev jag efter morgonpasset på jobbet då Monica kom och bjöd på sina lussebullar. Hon hade dessutom i extra socker, och det smakade himmelskt så det hade även jag :)
Är inte överförtjust i att baka med jäst, tråkigt att knåda, men det gick ganska fort idag då jag satt och tänkte tillbaka på året innan då vi bakade lussebullar, Mattias knådade så hela skallen blev röd på han. Det kunde han ha! :)



34 stycken fick jag!

Recept

50 g jäst
100 g smör
5 dl mjölk
250 g kesella kvarg
2 påsar saffran (1g)
2 dl socker
1/2 tsk salt
ca 17 dl vetemjöl
russin
1 ägg

Smula jästen i en degbunke. Smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölken. Värm till 37 grader och häll sedan degspadet över jästen, lite i taget. Rör om tills jästen löser sig. Tillsätt kesella, saffran, socker, salt och det mesta av mjölet. Arbeta degen tills den blir blank och smidig och släpper från bunkens kanter. Tillsätt ev. mer mjöl. Låt jäsa under bakduk i ca 30 min. (Min deg läste riktigt långsamt så fick stå under bakduk drygt 60 min).
Baka ut degen till saffranskusar, lägg dom på plåtar täckta av bakplåtspapper och garnera med russin.
Låt gäsa ca 30 minuter (mina fick jäsa närmare 40 min).
Sätt ugnen på 225 grader.
Pensla bullarna med uppvispat ägg.
Grädda i mitten av ugnen i ca 5-7 minuter, låt dom sedan svalna på plåten under bakduk.


Kommentarer

Mums vad gott, glömmer aldrig ett år jag åt 7 st lussekatter på raken, riktigt stora fluffiga va dem. Det slutade med hals bränna pga all saffran hihi. Kram

2011-11-25 22:02:13
Denna designen är skapad av Nathalie Mattsson på www.aportion.spotlife.se, och är till för allmänt bruk!

NAMN Kom ihåg mig?

EMAIL

BLOGGADRESS

KOMMENTAR:

Trackback